AKTUALITY - Rozšiřujeme obzory v našem studijním koutku! Nové články, nové znalosti!
Shopping bag Menu

Smaragd/ Emerald

Smaragd je fascinující drahokam, který patří mezi beryly, což je skupina minerálů, jež tvoří vytvrdlé krystaly. Níže najdete informace o smaragdu a jeho zajímavé vlastnosti:

Hlavní atributy:

1. Barva a vzhled:

2. Těžba:

3. Tvrdost:

4. Symbolika:

5. Použití:

6. Péče o smaragd:

7. Historické smaragdy:

8. Padělky:

Smaragd je kamenem krásy, historie a symboliky. Jeho jedinečná zelená barva a význam ho činí jedním z nejoblíbenějších drahých kamenů na světě.

Smaragd je drahokam plný historie, symboliky a krásy. Jeho hluboká zelená barva a unikátní vlastnosti ho činí jedním z nejceněnějších drahých kamenů na světě.

Pokud Vás zajímá i jiné zajímavosti ze světa drahých kamenů, navštivte naše studijní centrum https://www.klenotybenc.cz/studijni-centrum/

PÉČE O SMARAGD A DRAHÉ KAMENY:

Péče o drahé kameny, jako jsou diamanty, smaragdy, rubíny, safíry a akvamaríny, je důležitá, aby zůstaly krásné a lesklé po mnoho let. Zde je několik obecných rad pro péči o drahé kameny:

  1. Čištění: Pravidelně čistěte své drahé kameny, aby se odstranily nečistoty, olej a mastnoty, které mohou se na nich hromadit. Použijte měkký hadřík nebo štětec a jemný mýdlový roztok. Poté opláchněte vlažnou vodou a důkladně osušte.
  2. Opatrnost: Při čištění a nošení drahých kamenů buďte opatrní, abyste je nepoškodili. Některé kameny, jako diamanty, jsou tvrdé a odolné, zatímco jiné, jako smaragdy, mohou být křehké a náchylné k prasknutí.
  3. Skladování: Kameny by měly být správně skladovány, aby se předešlo poškrábání nebo poškození. Uchovávejte je odděleně od jiných šperků, aby se předešlo tření a odření. Ideálně by měly být uloženy v měkkém obalu nebo šperkovnici.
  4. Ochrana před chemikáliemi: Vyhněte se kontaktu drahých kamenů s agresivními chemikáliemi, jako jsou čisticí prostředky, parfémy a kosmetika, které by mohly poškodit jejich povrch.
  5. Pravidelné kontroly: Pravidelně nechávejte své šperky a drahé kameny kontrolovat u šperkaře. Profesionál může zjistit případné problémy a provést čištění a opravy.
  6. Nenoste je při fyzických aktivitách: Při sportu nebo fyzických aktivitách, které by mohly zvýšit riziko poškození, je lepší drahé kameny sundat.
  7. Zajištění šperků: Drahé kameny v špercích by měly být zajištěny tak, aby nedocházelo k jejich vypadnutí.
  8. Předejte péči o odborníkům: Pokud je potřeba opravy, restaurování nebo očištění, nechte to dělat odborníky se zkušenostmi v oblasti šperků.

Každý drahý kámen může vyžadovat specifickou péči závisle na jeho typu, tvrdosti a zpracování. Doporučuje se konzultovat se šperkařem nebo gemologem, pokud máte specifické otázky ohledně péče o konkrétní druh drahého kamene.

ZDENĚK BENC, Bechyňovo náměstí 52, 582 22 Přibyslav